Stel cookie voorkeur in

Stichting BLICK op onderwijs heeft nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

19-10-2018

Joost van Loon: ‘Ik zie veel mooie uitdagingen’

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Op dinsdagavond 9 oktober is de heer Joost van Loon verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting BLICK op onderwijs. Hij volgt daarbij mevrouw Gea Gravesteijn die om persoonlijke redenen moest terugtreden. Van Loon deed in de afgelopen decennia in allerlei directie-, bestuurs- en toezichtsrollen veel ervaring op binnen overheid en bedrijfsleven. De ontwikkeling van mensen is daarbij een rode draad.

“Stichting BLICK op onderwijs heeft een belangrijke toegevoegde waarde binnen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Onderwijs is tenslotte de grootste gift naast ouderliefde die we aan onze kinderen kunnen geven. Als onderwijsstichting vervullen we binnen de twee gemeenten een wettelijke plicht. Daarbij staat de overheid zelf wat op afstand. Zo ontstaat er ruimte om dingen op een andere manier te laten gebeuren dan je zelf misschien in eerste instantie zou doen. Dat kan heel verfrissend zijn en ook een meerwaarde geven. We zijn trots op wat alle mensen van BLICK bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van heel veel kinderen en jongeren.”

Betrokken en op afstand

In alle besluiten en afwegingen van de Raad van Toezicht staan drie leidende principes centraal, zegt Van Loon: “In de allereerste plaats goed onderwijs. Daarnaast ook een plezierig en professioneel werkklimaat voor alle BLICK-medewerkers. En ten slotte een veilige omgeving om te leren, te communiceren en te groeien.” De Raad van Toezicht van BLICK – het laatste jaar bijna geheel vernieuwd: naast van Loon zijn nog twee andere ervaren toezichthouders toegetreden – zal op die drie principes toezicht houden. Betrokken en op afstand.

Samenwerking

Bij zijn aantreden als voorzitter ziet Van Loon vooral een mooie uitdaging om de samenwerking binnen stichting BLICK op onderwijs te stimuleren. “Openbaar onderwijs is van bijzondere waarde. Het zou mooi zijn wanneer we dat iedere dag kunnen laten zien aan alle betrokkenen. Met onze scholen zitten we midden in de wijken. Hebben we stevige verbindingen met zorgorganisaties en sociaal-maatschappelijke instellingen. Daarin kunnen we als stichting een prachtige rol vervullen. Onderwijs is zoveel meer dan het overdragen van kennis en vaardigheden! We geven daarin aan onze kinderen door wat we zelf ooit van onze ouders en leerkrachten hebben gekregen. Dat doen we binnen BLICK met professionals die prima onderlegd zijn en staan voor hun vak. Als Raad van Toezicht willen we erop toezien dat deze mooie dingen continuïteit hebben binnen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.”

Verbindend

Joost van Loon is een verbindende persoon die authenticiteit, rust en visie uitstraalt. “Ik probeer zo echt mogelijk te zijn. Daarbij heb ik altijd wat gehad met het onderwijs. Hoe belangrijk is het niet dat je als kind kunt leren. Dat je je hele leven kunt blijven leren. Dat is voor de hersenen even belangrijk als de bloedsomloop voor het hele lichaam. Met de andere RvT-leden mag ik toezien op dat boeiende proces binnen BLICK op onderwijs. Een prachtige uitdaging!”